huisartsen_rotterdam image

Telefoonnummer

  1. 010 - 485 9856

  2. Spoed

  3. Assistente

  4. Herhaalrecepten

  5. Uitslagen

Adresgegevens

Praktijk Mozaiek
Slaghekstraat 251D (1e etage)
3074 LJ Rotterdam

Orthomoleculaire geneeskunde

In 1968 introduceerde Nobelprijswinnaar Linus Pauling het idee van een orthomoleculaire geneeskunde. Hij stelde dat de mens lijdt aan voedingstekorten, die niet direct zichtbaar zijn, maar op lange termijn leiden tot degeneratie van het lichaam en problemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs psychische problemen. Hij stelde dat de arts door bestudering van de biochemie van de cel de gezondheid kan verbeteren, door het voorschrijven van natuurlijke en geneeskrachtige stoffen uit de natuur in de juiste verhouding (vandaar het woord ortho = recht).

Deze gedachtengang is aannemelijk, want ons voedsel is door grootschalige landbouw en veeteelt verarmd in samenstelling, bevat minder vitamines, meer chemicaliën, terwijl we bovendien veel meer ongezonde snacks, fabrieksklare gerechten en suiker zijn gaan gebruiken. Zo’n voedingspatroon is ziekte bevorderend, leidt tot een ‘metabool syndroom’, de combinatie van overgewicht, neiging tot suikerziekte, bloedvatvernauwing, chronische vermoeidheid en lage hormoonwaarden. Ook zien we een verslechtering van de gezonde darmflora, het microbioom. Artsen gaven lange tijd de schuld aan de vetten in het bloed, en meenden dat mensen zo min mogelijk vet en veel meer granen moesten gaan gebruiken. Dit is verkeerd geweest, en heeft zeer bijgedragen tot de obesitas epidemie. Veel mensen gingen geloven dat een vermageringsdieet weinig vet moest bevatten. Het is omgekeerd: het mag gerust vet bevatten, wel zo min mogelijk suikers en meelproducten.

Evolutiewetenschappers wijzen erop dat de mens zich niet heeft kunnen aanpassen aan zijn veranderend dieet. Hierin zijn twee ‘revoluties’ zichtbaar: 10.000 jaar geleden de verandering van jagers-verzamelaars naar landbouwers; 75 jaar geleden de overstap naar moderne industriële voedingsstoffen. Zo snel kunnen onze genen zich niet aanpassen. Vandaar de belangstelling voor het oerdieet of paleodieet. Het ziet ernaar uit dat het mediterraan dieet (zonder pasta en brood) daarbij in de buurt komt. Mensen die willen afvallen, doen er goed aan een ketogeen (koolhydraat-arm) dieet te volgen.

De orthomoleculaire opvattingen zijn een welkome aanvulling op leefstijlgeneeskunde, de geneeskunde die zich oa bezighoudt met gezond en energiek leven en oud worden.

Terug