huisartsen_rotterdam image

Telefoonnummer

  1. 010 - 485 9856

  2. Spoed

  3. Herhaalrecepten

  4. Uitslagen onderzoeken

  5. Collegiaal overleg

  6. Assistente

Adresgegevens en route

Praktijk Mozaiek
Slaghekstraat 251D (1e etage)
3074 LJ Rotterdam

Orthomoleculaire geneeskunde

In medische kringen is lange tijd gedacht dat algemene nuttige adviezen over voeding, zoals bijv de schijf van vijf van het Nederlands voedingscentrum v voldoende waarborg zijn voor gezonde voeding.
 Hier zijn toch wel gegronde twijfels over.

Het is uit onderzoek bekend dat veel fruit- en groentesoorten veel minder vitamines bevatten dan 30-40 jaar geleden. Dat komt door de industriële landbouw- en opslagmethoden en door de geleidelijke verarming van de landbouwgrond door kunstmatige bemesting. Ook is er discussie over de samenstelling van de schijf van vijf. Misschien moeten daar minder koolhydraten in en meer onverzadigde vetten. Misschien moeten we minder vlees eten en minder zuivel.

Evolutiewetenschappers wijzen erop dat de mens niet is meegegroeid met zijn dieet. Hierin zijn twee ‘revoluties’ zichtbaar: 10.000 jaar geleden de verandering van jagers-verzamelaars naar landbouwers; 75 jaar gelden de overstap naar moderne industriële voedingsstoffen. Zo snel kunnen onze genen zich niet aanpassen. In deze visie moeten we veel meer gaan kijken naar de samenstelling van het zogenaamde oerdieet of paleodieet . Men vermoedt dat de oermens 40% eiwit at, 40% koolhydraten en 20% vooral meervoudig onverzadigd vet. Tegenwoordig ligt de verhouding eerder op 30% eiwit , 40% koolhydraten waaronder suiker, 30% vooral verzadigd vet.

Dan is er verder verwarring van alle diëten en voedingsadviezen. In de zestiger jaren mochten mensen geen vet meer eten (low fat), tegenwoordig moeten we juist vet eten en blijkt dat iemand van teveel koolhydraten overgewicht en vetzucht kan krijgen. Van low fat gingen we naar low carb. Bij nadere beschouwing zit in elke theorie of dieet wel iets nuttigs, en is het de kunst daar een individueel advies van te maken.

In 1968 introduceerde Nobelprijswinnaar Linus Pauling zijn orthomoleculaire geneeskunde. Hij stelde dat de mens lijdt aan voedingstekorten, die niet direct zichtbaar zijn, maar op lange termijn leiden tot degeneratie van het lichaam en problemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs psychische problemen. Hij stelde dat de arts door bestudering van de biochemie van de cel de gezondheid kan verbeteren, door het voorschrijven van natuurlijke en geneeskrachtige stoffen uit de natuur in de juiste verhouding (vandaar het woord ortho). In ons land werd Cornelis Moerman bekend om zijn groente en vitamine therapie bij kanker.

Het huidige Westerse voedingspatroon is niet optimaal en misschien zelfs ziektebevorderend. Een van de belangrijkste gevolgen is waarschijnlijk het ‘metabool syndroom’, een combinatie van overgewicht, te hoge bloeddruk, neiging tot suikerziekte en verzwakking van het hormoonstelsel.
 Het lichaam krijgt te weinig vitamines binnen, te veel zinloze calorieën en te veel giftige stoffen. Door verkeerde bereiding worden veel vitamines vernietigd en verkeerde vetzuren gevormd. Soms worden lichaamsvreemde smaakversterkers en conserveermiddelen toegepast.

Er is dus van allerlei te verbeteren, allereerst door optimaliseren van het eigen voedingspatroon, en vervolgens door suppletie met lichaamseigen stoffen om de stofwisseling te stimuleren en tekorten aan te vullen. Dit kan zeer zinvol zijn bij aandoeningen zoals bijvoorbeeld chronische vermoeidheid, overgewicht, verminderde schildklierwerking, darmstoornissen, voedingsallergieën, te kort conditie bij topsport, menstruatiestoornissen, chronische stress, vermindering van libido, verminderde vitaliteit door chemotherapie of bestraling bij kankertherapie.

Praktijk Mozaiek

Praktijk Mozaiek is een eerstelijns medische voorziening in de wijk Hillesluis in Rotterdam-Zuid, bedoeld voor wijkbewoners en overige bezoekers. Wij richten ons op alle voorkomende klachten, in een persoonlijke behandeling, zo veel mogelijk in de eigen omgeving.

Lees verder

Waarneming

Praktijk Mozaiek is elke werkdag geopend van 8.00 tot 17.00 uur. Buiten onze openingstijden en in het weekend kunt u contact opnemen met Huisartsenpost Zuid. Deze bevindt zich aan de achterzijde van het Maasstadziekenhuis.

Maasstadweg 59
3079DZ Rotterdam
Telefoon: 010 - 290 98 88


Zorg dat u deze informatie bij de hand heeft: naam, adres en geboortedatum, eigen huisarts, medicatie, BSN nummer.

Inschrijven als patient

U kunt zich gedurende de hele dag tijdens onze openingstijden bij de balie laten inschrijven. De assistent zal u een formulier geven om in te vullen en te ondertekenen.We vragen u uw ID bewijs en verzekeringspasje mee te nemen. Ook kunt u zich electronisch inschrijven door op onderstaande button te klikken.